Håp.

Loven kom for at fallet skulle bli stort. Men der synden ble stor, ble nåden større. For slik som synden hersket gjennom døden, skal nåden herske gjennom rettferdigheten og gi evig liv ved Jesus Kristus, vår Herre.
— Paulus brev til Romerne. Kapittel 5, vers 21.

28. februar 2025 kommer til å bli en dag i historien vi ikke kan være stolt av som menneskehet. For ingen mann har mer makt enn den makten som blir gitt ham. Demokratiet bygger på valgfrihet, og verden har valgt sine “sterke ledere”. Hva er styrke? Er det å latterliggjøre, trakassere, hovere, lyge og invadere? Er det virkelig styrke? Eller er det svakhet? Bygger man noe solid og stabilt på slike ting? Kan man stole på folk som oppfører seg slik? Nei! Er det noe fundament i det? Nei! Eller er det å bygge på sandgrunn?

Verden står i sjokk og vantro å ser på det som skjer. Som om vi ikke så det komme? Men vi trodde ikke våre egne øyne. Vi trodde ikke det var mulig. Vi trodde “noen” kom til å ta til vett, og stoppe det. Men vi trodde feil, så langt. Det har med andre ord betydning hva du tror, for det bestemmer ofte hva du gjør.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
— Ukjent

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg er litt redd. Jeg synes blandingen av ondskap, galskap og makt er en svært skremmende miks. Det er uten tvil en kraftfull blanding.

Men det er ikke noe nytt. Det har vært krig på jorden så lenge det har vært mennesker.

Hos “Folk og forsvar” leser vi:

“Ser vi på det vi kaller dokumentert historie – altså den delen av vår historie der det finnes skriftlige kilder – har det vært fred i 268 av 3400 år i følge boken «What every person should know about war» av Chris Hedges. Det tilsvarer omtrent åtte prosent av vår historie. Det reelle tallet er nok enda lavere, for fred i denne sammenheng defineres som «fravær av krig med over 1000 drepte per år».

Det var ikke noe bedre på Jesu tid heller, da var det Romerike som var den brutale okkupasjonsmakten, og midt oppi den okkupasjonen gikk Jesus og lovet oss fred av en annen verden. Det kan også være vanskelig å tro på. Men det gir et håp. Det gir et håp, fordi Gud er alltid på de svakes parti. Gud forventer rettferdighet av oss. Og han forventer at vi forfekter rettferdighet. Når vi lar verden bli urettferdig, så tipper balansen og vi er ute å kjøre igjen.

Romerike gikk på tryne, det osmanske riket gikk på tryne, det “tredje riket” gikk på tryne. Alle imperier og “mektige riker” imploderer tilslutt. Urettferdighet er som termitter, det spiser opp bærebjelker og gulvplanker, søyleganger og støttestag. Så kollapser plutselig hele statssystemet og alt blir kaos. Og det er ikke noe jeg finner på, det er det historien viser oss, gang på gang på gang.

Dessverre er det sjelden en urettferdig, rik og mektig leder gir fra seg makt og rikdom frivillig, så slike kollapser av mektige riker koster ofte menneskeliv. Ett av livene som ble ofret i kampen om makten var Jesus. Henrettelsen av han var også en politisk handling, ikke bare en del av Guds plan.

"Men en av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa til dem: ‘Dere forstår ingenting! Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.’” (Joh 11:49-50)

Kaifas sier dette i en diskusjon med det jødiske rådet (Sanhedrinet) Rådet er bekymret for at Jesu popularitet vil føre til uro og provosere romerne til å slå hardt ned på folket. Kaifas argumenterer pragmatisk for at det er bedre å ofre Jesus enn å risikere at hele folket lider under romersk represjon.

Ironisk nok uttrykker han en profetisk sannhet uten å være klar over det selv: Jesus dør faktisk for folket, men ikke på den måten Kaifas hadde tenkt seg.

Så hvor vil jeg med dette? jo. Jeg vil oppfordre alle til å gjøre noe. Ting du som enkeltindivid kan gjøre er å bruke din økonomiske makt. Boikott det du mener bør boikottes. Så kan du bruke din stemme på sosiale medier. Og om det eneste du kan gjøre er å be om fred og rettferdighet i verden, så gjør det. For det kan jo være at det hjelper. Og sist men ikke minst. Det er valg til høsten. Kanskje må du ta et verdivalg. Stemmer du på rettferdighet og likeverd og beskyttelse av de svake, eller stemmer du på mer makt til de mektige og å overlate de svakeste til å klare seg selv?

HÅP. Gouache på papir. str A4.

Forrige
Forrige

Gjør jobben din.

Neste
Neste

Gudommelig rettferdighet